Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

"Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία"



"Αγαπήθηκε και διαβάστηκε πολύ από Έλληνες και όχι μόνο. Άφησε το στίγμα του στα ελληνικά γράμματα με μια ποίηση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ιδιότυπη και μας ταξίδεψε σε χώρες μακρινές, σε θρύλους και ιστορίες που έγραψε ο Νίκος Καββαδίας πάνω σε κάποιο καράβι, γνωρίζοντας τα...

λιμάνια του κόσμου.




Με αφορμή την ημέρα της ποίησης που ορίζεται στην 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), αποφάσισε να αφιερώσει τη μέρα αυτή του 2010 στο Νίκο Καββαδία καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας από Κεφαλλονίτες γονείς. Θα μετακομίσει το 1914 στο Αργοστόλι και έπειτα στον Πειραιά. Στα παιδικά του χρόνια γνωρίζεται με το Γιάννη Τσαρούχη. Διαβάζει Ιούλιο Βερν και άλλα βιβλία περιπέτειας που τον συνεπαίρνουν. Στη συνέχεια θα γνωριστεί με τον Παύλο Νιρβάνα και στα 18 του χρόνια θα εκδώσει στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια το πρώτο του ποίημα με ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας.

Δίνει εξετάσεις για την Ιατρική αλλά εξαιτίας του θανάτου του πατέρα του, αναγκάζεται να δουλέψει σε ναυτικό γραφείο. Το 1928 και ενώ συνεχίζει να συνεργάζεται με φιλολογικά περιοδικά, μπαρκάρει στο φορτηγό Άγιος Νικόλαος. Το 1934 η οικογένειά του έχει μετακομίσει στην Αθήνα και το σπίτι τους γίνεται σημείο συνάντησης πολλών πνευματικών προσωπικοτήτων. Την περίοδο εκείνη, ο «Κόλιας» , όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, είναι ένας άνθρωπος απλός, λιγομίλητος, χαριτωμένος και με χιούμορ. Όλοι τον αγαπούν και τον θαυμάζουν.

Το 1938 θα στρατευτεί στην Ξάνθη και στη συνέχεια θα υπηρετήσει στον πόλεμο στην Αλβανία. Μετά τη λήξη του Εμφυλίου, θα καταφέρει να εξασφαλίσει διαβατήρια μικρής χρονικής ισχύος  και θα μπαρκάρει κάποιες φορές ακόμη. Τότε θα κυκλοφορήσουν ξανά το «Μαραμπού» και το «Πούσι» ενώ θα μεταφραστεί η «Βάρδια» στα γαλλικά. Το 1975 θα αφήσει την τελευταία του πνοή από εγκεφαλικό επεισόδιο σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Προς τιμή του μεγάλου Έλληνα ποιητή, το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει κινητές εκθέσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό για να γνωρίσει καλύτερα το κοινό την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Πολλές εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν σε σχολεία ενώ το ΕΚΕΒΙ δίνει κίνητρα και σε άλλους φορείς όπως βιβλιοπωλεία, λέσχες ανάγνωσης και δημοτικές βιβλιοθήκες να προβάλλουν την έκθεση που περιλαμβάνει φωτογραφικό, αρχειακό υλικό, εξώφυλλα βιβλίων και εργοβιογραφικά στοιχεία του ποιητή.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε σχολεία καθʼ όλη τη διάρκεια της χρονιάς όπου και θα γίνουν επισκέψεις διάφορων συγγραφέων μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία».

Συν τοις άλλοις, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβάζουν εικονογραφημένους στίχους σε αποβάθρες του μετρό και σε οχήματα του τραμ προσεγγίζοντας μέσα από την καθημερινότητά τους την πραγματικότητα ενός καθαρά βιωματικού ποιητή.

Η χρονιά του 2010 θα είναι ως το τέλος της, αφιερωμένη στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, μία ποίηση κοσμοπολίτικη που ανεβάζει τη λογοτεχνία σε ψηλά μονοπάτια και απογειώνει τη σκέψη μας με διαδρομές εξωτικές και μυστηριώδεις. Απολαύστε τη και αφήστε τη να σας ταξιδέψει!"


Αναδημοσίευση από το bno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: