Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Σε ηλικία 79 ετών, στις 14 Φεβρουαρίου 1987, μας άφησε ο Άνθρωπος της Τέχνης, Κάρολος Κουν.

Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1908 και ήλθε για να αφήσει το στίγμα του στον ελληνικό πολιτισμό.

Αδιαμφισβήτητο το ταλέντο του και η αγάπη του στην τέχνη και το θέατρο, έδωσαν το πράσινο φως να πάρουν σάρκα και πνοή, έργα...
Ελλήνων, αλλά και ξένων δημιουργών, γνωρίζοντας πολύ μεγάλη επιτυχία, και ουσιαστική αναγνώριση, από ανθρώπους του χώρου, αλλά και κοινό.

Ο Κάρολος Κουν, δημιουργός της τέχνης και παιδαγωγός του θεάτρου, χαρισματικός και πρωτοπόρος για την εποχή που ξεκίνησε ο ίδιος στο θέατρο και δεν ήθελε σε τίποτα να θυμίζει κάτι από το παρελθόν, ιδρύει το 1933 τη Λαϊκή Σκηνή, μαζί με το Γιάννη Τσαρούχη και το δημοσιογράφο Διονύσιο Δεβάρη.
Από εκεί ξεκίνησαν όλα, όμως το όνειρό του έγινε πράξη, όταν το 1942 ιδρύει επί Γερμανικής Κατοχής, το Θέατρο Τέχνης.

Ήταν ο άνθρωπος, που κατάφερε με μία παράσταση του και συγκεκριμένα τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά και χειροκροτημάτων, αποσπώντας το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι.

Ανέδειξε πολλά ονόματα της ηθοποιίας, της συγγραφής, της σκηνοθεσίας, της μουσικής και της σκηνογραφίας, ειδικά μετά το 1954. Ανάμεσά τους, ο Ζερβός, ο Καρακατσάνης, ο Γκιωνάκης, ο Τσαρούχης, ο Κουγιουμτζής , ο Αρμένης και πολλοί άλλοι.


http://www.mediasoup.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: