Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ 10 ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Όπως θα μάθουμε στην Ιστορία, ο Κλεισθένης ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στην Δημοκρατία, από τον χωρισμό των Αθηναίων σε 10 νέες φυλές.



Κάθε νέα φυλή πήρε το όνομα ενός τοπικού ήρωα!

Στήθηκε τότε στην  Αγορά ένα ιδιαίτερο μνημείο...


Πρόκειται για μακρόστενο συμπαγές βάθρο, που περικλειόταν από λίθινο φράγμα (ύψους 1,5 μ.) στη μορφή περιβόλου με στέγασμα τριγωνικής διατομής και στο επάνω μέρος του έφερε τους – χαμένους πλέον – χάλκινους ανδριάντες των Επωνύμων Ηρώων, που είχαν δώσει τα ονόματά τους στην πολιτική διαίρεση των Αθηναίων σε δέκα φυλές με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένους (508/7 π.Χ.), καθώς και από έναν τριποδικό λέβητα σε καθένα από τα δύο άκρα εκατέρωθεν των αγαλμάτων.

Στην πρόσοψη του βάθρου (ύψους 2 μ. περίπου), κάτω από κάθε άγαλμα, το αθηναϊκό κράτος αναρτούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα λεγόμενα «λευκώματα», ασπρισμένες (βαμμένες λευκές) ξύλινες σανίδες-πινακίδες που έφεραν γραπτές ανακοινώσεις για διάφορα θέματα της επικαιρότητας (προτεινόμενα νομοσχέδια, νόμοι, κ.ά.) και έπαιζαν τον ρόλο δημοσίων ‘‘εφημερίδων τοίχου’’ της εποχής προς ενημέρωση των πολιτών κάθε φυλής αντίστοιχα.

Στις 2 πρώτες εικόνες βλέπουμε αναπαράσταση του μνημείου  και στις επόμενες το μνημείο, όπως σώζεται σήμερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: