Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΟΠΛΟ ΚΑΙ Η ΦΑΛΑΓΓΑ

Αφού κατασκευάσαμε στην τάξη τις δικές μας ασπίδες, σας δείχνω την πραγματική δομή μιας στρογγυλής ασπίδας ( ΟΠΛΟΝ)! 'Οπως βλέπετε στην εικόνα που ακολουθεί, το "όπλον" ήταν φτιαγμένο από τρία μέρη (μεταλικό-ξύλινο-δερμάτινο). Ακόμη βλέπετε τους ιμάντες που βοηθούσαν στο κράτημά της. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η εικόνα δεν δείχνει τον αορτήρα (λουρί) που κρεμούσαν την ασπίδα από τον ώμο.( Όπως είπαμε το όπλον ζύγιζε περίπου 25 κιλά!)






Στην παρακάτω αναπαράσταση οπλίτη από αρχαίο αμφορέα βλέπουμε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: Κάτω από την ασπίδα υπάρχει κρεμασμένο κομμάτι δέρματος που λειτουργεί ως προφυλακτήρας των ποδιών!


Στις παρακάτω δύο εικόνες βλέπουμε έναν λοχαγό των "Μυρίων" (θα μάθουμε γι' αυτούς στην τάξη) και έναν πολέμαρχο των Αθηναίων (490 π.Χ). Παρατηρείστε τον οπλισμό τους!

(κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση)
Στο παρακάτω αγγείο βλέπουμε φάλαγγες σε πυκνή παράταξη (συνασπισμός). Προσέξτε τον αυλητή πίσω από την φάλαγγα, να παίζει το πολεμικό τραγούδι που βοηθούσε τους οπλίτες να συγχρονίζουν το βήμα τους!

Παρακάτω βάζω το βίντεο που είδατε με τις ασκήσεις οπλασκίας των αρχαίων οπλιτών. 'Ασχετα με τους σκοπούς των ανθρώπων που το έφτιαξαν και παρά τα λάθη στον οπλισμό κάποιων από αυτούς, τα παραγγέλματα και ο τρόπος εκτέλεσης τους είναι -σε γενικές γραμμές- σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: